Start to Bellydance : the must knows

Dien ik wel leren dansen zoals jou !

Prima, maar hoe begin je daaraan en wat kan je verwachten? De Do’s, dont’s & must know..

Er zijn een paar dingen die je beter weet voor je start met dansen, als ondersteunende kennis:

  1. Body positive 
  2. Basishouding
  3. It takes time 
  4. Verschillende stijlen buikdans

1. Body Positive

Buikdans is een zeer gezonde dansvorm, zowel fysiek als mentaal. Het versterkt belangrijke kernspieren zoals de bekkenbodem, rug, benen en armen, wat bijdraagt aan een sterk lichaam.

Buikdans is body positive en omarmt elk lichaamstype. Ik heb dansers in alle maten zien dansen, er is geen 1 lichaamstype mooier, elke danser kan me meenemen in zijn/haar/hun verhaal. Buikdans waardeert de (vrouwelijke) vormen en extra laagjes die meebewegen tijdens het dansen; dit is juist helemaal oké.

Moet je een vrouw zijn om te buikdansen? Nee, hoewel buikdans een zeer vrouwelijke dans is en werkt met de bekkenbodemspieren, kan iedereen deze dansvorm beoefenen en belangrijker hun eigen draai aan geven. Mijn liefde voor buikdans is groot omdat je door het dansen je lichaam leert kennen, appreciëren en liefhebben precies zoals het is.

2. Basishouding

We beginnen altijd met een basishouding. Deze houding zorgt ervoor dat je pijnloos kunt dansen. Als je veel pijn in je (onder)rug ervaart na het dansen, stond je waarschijnlijk niet goed.

Dit is echt ontzettend belangrijk!

Wat is een goede basishouding?
Beide voeten staan net wel/niet parallel onder de heupen, zorg dat je stevig staat en nooit buiten je heupen. Je knieën mag je licht buigen en je bekkenbodem kantel je licht naar voor.

Maak de rest van je lichaam lang en ontspannen, zorg dat er zuurstof doorheen alles kan stromen, dwz:

Rechte rug, chest vooruit maar ontspannen, schouders idem. Armen mooi lang of aan je heup. Verzorg je handen, maak je nek lag, denk dat je een kroon draagt en vergeet niet je blik te openen, ontspannen, aangenaam, lachen mag !

3. It takes time !

Zoals elke wijn een rijpingsproces ondergaat, zo zal ook de danseres tijd en groei nodig hebben. Wees vooral mild met jezelf, zeker in het begin. Met een Westerse achtergrond ben je gewend aan andere muziek en andere bewegingen. Je hand-, voet- en heupcoördinatie is vaak gericht op rechts-links bewegingen. Je hoofd en de buikdansbeweging, bv een achtje, gaan botsen. Probeer toch je hoofd los te laten en je lichaam de vrijheid te geven de beweging aan te leren. Na een tijdje loopt dit vanzelf los.

Buikdans doen we met onze heupen, die willen bewegen, wees niet verlegen.

Na 4 lessen van 1h zie ik bij veel startende danseressen al een heel groot verschil. Dus geef jezelf echt tijd!

4. Verschillende Stijlen Buikdans

Buikdans is over eeuwen heen ontwikkeld in verschillende regio’s en stammen. Er is niet één juiste vorm van buikdans; er zijn veel verschillende stijlen, elk met hun unieke kenmerken en bewegingen. Hier zijn enkele van de meest gekende stijlen:

  • Raqs Sharqi ofwel de klassiek oriëntaalse dansstijl 
  • Baladi
  • Saidi
  • Fusion Bellydance
  • ATS ofwel American Tribal Style 

En tegenwoordig zie je buikdans in allerlei mix combinaties: denk maar aan: bellydance feature latin, salsa, flamingo, maar ook techno, triphop, pop, rock, …

Comment
Name
Email